![]() |
| Porcja mniejsza |
Zapiekany makaron z serem i porem
Składniki (porcja dla 4 osób - choć to zależy kto ile pochłania, albo z jakiego je talerza)
175 g makaronu "rurki" (w innych przepisach pojawiają się też "muszelki") (175 g, czyli mniej niż pół standardowej paczki - jak dla mnie to jakieś kpiny - ja robię z 500 g)50 g masła (czyly na oko - więcej niż 1/4 a mniej niż pół)
4 pory (albo 2 wielkie), pokrojone w talarki
750 ml mleka (im mniej mleka tym gęściejsze danie)
200 g startego sera żółtego (albo po prostu tyle ile się chce)
45 ml bułki tartej (nie mam pojęcia ile to - patrz zdjęcia)
sól i pieprz (albo cokolwiek innego do smaku)
![]() |
| Umytego pora... |
![]() |
| ... siekamy na talarki. |
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Dobrze odsącz wodę.
- Roztop masło w głębokiej patelni, dodaj pora i podduś przez ok 4 minuty mieszając od czasu do czasu.

4 minuty duszenia albo po prostu do czasu gdy por nieco zmięknie 
Czyli do takiego momentu
Dodaj mąkę, wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia.
4 łyżki mąki przesiane przez sitko 
Por w maśle z mąką - początek pyszności - Dolewaj powoli mleko ciągle mieszając, następnie umieść patelnię na ogniu i duś mieszając przez ok. 3 minuty.

Zupa z pora :) 
Mleka może być naprawdę dużo - wtedy całość jest bardziej ciąglista i lepiej się zjada - Zdejmij patelnię z ognia, dodaj makaron i większą część sera. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Por z makaronem

Por z makaronem i serem

Kucharek/Ziarenka smaku zamiast soli 
Pieprz 
Wszystko dobrze wymieszane i gotowe do nałożenia do naczynia żaroodpornego - Przygotuj naczynie żaroodporne smarując je masłem lub margaryną i posyp ścianki bułką tartą.

Tyle bułki tartej użyłem w tym przepisie
Przesyp makaron z porem do naczynia żaroodpornego.
Wymieszaj bułkę tartą z serem, który pozostał i posyp danie.
Reszta sera żółtego przemieszanego z bułką tartą

Gotowe do zapieczenia w piekarniku - Piecz przez 20 - 25 minut do momentu aż góra zrobi się złocista.
Kilka uwag na koniec:
- danie jest naprawdę proste do zrobienia
- danie jest przepyszne i warto spróbować je przygotować choćby po to, by odmienić nieco monotonię w kuchni
- danie jest bardzo treściwe
- nie podaję czasu przygotowania, bo każdy ma inne tempo - mi przygotowanie wszystkiego zajęło ok. 45 minut, do tego trzeba dodać czas zapiekania, czyli danie powinno być gotowe w ok. godzinę, godzinę i 15 minut
- czasy podane w punktach 3 i 4 są oczywiście orientacyjne - najlepiej gotować "na oko"














Brak komentarzy:
Prześlij komentarz